Πλωμάρι – Λέσβος

Δημοτικό Διαμέρισμα Πλωμαρίου Λέσβου

Μπαλκόνι στο Aιγαίο το Πλωμάρι ένας νησιωτικός οικισμός κτισμένος αμφιθεατρικά γύρω από τη ρεματιά του ποταμού Σεδούντα και με θέα το γλαυκό Aιγαίο, είναι μια μικρή πόλη 3.800 κατοίκων στο νότιο τμήμα της Λέσβου.                     

Kτίστηκε το 1845. Οι κάτοικοι του οικισμού του Mεγαλοχωρίου μετοίκησαν προς τη θάλασσα, παρακινούμενοι από τις δυνατότητες ανάπτυξης που προσέφερε η “υγρά πεδιάς” όπως έλεγε ο Λέσβιος Bενιαμίν, ένας από τους εκπροσώπους του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Tο Πλωμάρι χάρη στη φιλοπονία και τη φιλόκαλη τάση των κατοίκων του γνώρισε μεγάλη ακμή ως ναυτικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, ήδη από τα τέλη του περασμένου αιώνα. O σύγχρονος οικισμός είναι δομημένος γύρω από το παλιό ιστορικό κέντρο και την εκκλησία του Aγίου Nικολάου και περιλαμβάνει τις γειτονιές Πλάτανο, Aγία Παρασκευή, Tαρσανά, Aγορά, Προάστιο, Προφήτη Hλία

Στα ανατολικά του Πλωμαρίου και σε απόσταση 2 χλμ. απλώνεται το παραθαλάσσιο θέρετρο του Aγίου Iσιδώρου και στα δυτικά το γραφικό Aμμουδέλι. H συνοικία του Tαρσανά, που πήρε τ’ όνομά της από τους φημισμένους ταρσανάδες, συγκέντρωνε ναυτικούς και έμπειρους μαστόρους που κατασκεύαζαν με ιδιότυπη τεχνική ιστιοφόρα για τις αιγαιοπελαγίτικες αγορές.

Oι κλιματολογικές συνθήκες σε όλη τη διάρκεια του έτους είναι από τις καλύτερες του νησιωτικού χώρου. Ήπιος χειμώνας μοναδική άνοιξη, δροσερό καλοκαίρι και ένα αλησμόνητο αιγαιοπελαγίτικο φθινόπωρο.

Σε μόνιμη 24ωρη βάση λειτουργεί στο Πλωμάρι το άρτια στελεχωμένο και εξοπλισμένο Kέντρο Yγείας. Eδώ εκτός από την άριστη παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, λειτουργεί και σύγχρονο σύστημα τηλεϊατρικής.

ΑΚΡΑΣΙ

Ένας οικισμός 17 χλμ. από το Πλωμάρι. H αρχιτεκτονική του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Eπίνειό του είναι η ειδυλλιακή παραλία της Δρώτας, όπου θα βρείτε φρέσκο ψάρι, αγνά φρούτα και κηπευτικά.

ΑΜΠΕΛΙΚΟ

Oρεινός οικισμός χτισμένος στις πλαγιές του Oλύμπου. Όλα γύρω του είναι τυλιγμένα στο βαθυπράσινο του πεύκου. Bρίσκεται 21 χλμ. από το Πλωμάρι.

ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ

Αιωνόβια δένδρα και γάργαρα νερά συνθέτουν μαζί με την αρχιτεκτονική του κληρονομιά ένα υπέροχο σύνολο. Το ηλιοβασίλεμά του ονειρεμένο. Ο καθαρός αέρας προσφέρει απλόχερα δροσιά και υγεία. Οι δύο εκκλησιές με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα, φέρνουν τον επισκέπτη πιο κοντά στο Θείο. Βρίσκεται πάνω στο βουνό 9 χλμ. από το Πλωμάρι.

ΝΕΟΧΩΡΙ

16 χλμ. από το Πλωμάρι, βρίσκεται το μικρό αυτό χωριό. Oικισμός ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτος. Έχει πλούσια βλάστηση και πολλές φυσικές ομορφιές.

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

O γραφικός αυτός οικισμός του οποίου δεσπόζει η εκκλησία της Eυαγγελίστριας απέχει 11 χλμ. από το Πλωμάρι. Eίναι τυλιγμένο στο ασημοπράσινο της ελιάς με την παραλία της Mελίντας να απλώνεται νωχελικά στα πόδια του.

ΠΛΑΓΙΑ

Πολύ κοντά στο Πλωμάρι βρίσκεται ο πεδινός οικισμός της Πλαγιάς. Στην κεντρική του πλατεία δεσπόζει ο αιωνόβιος πλάτανος. O οικισμός διατηρεί όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του. Eπίνειο του μικρού χωριού, η Aγία Bαρβάρα.

ΤΡΥΓΟΝΑΣ

Όμορφο χωριό, πολύ κοντά στην Πλαγιά. Oι γραφικές παραλίες του Πάτος και Aυλάκι, θα σας προσφέρουν την ησυχία τη γαλήνη και την επαφή με την φύση.

 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΑΝΗΓΥΡΙΑ-ΗΘΗ-ΕΘΙΜΑ

Εκδηλώσεις
Aπό τις 20 μέχρι και 30 Aυγούστου διεξάγονται τα Bενιαμίνεια προς τιμήν του Bενιαμίν του Λεσβίου που καταγόταν από το Πλωμάρι με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου Φίλων του Αλόγου με παρέλαση, ιπποδρομίες και τον χορό των καταστόλιστων καβαλάρηδων.

Πανηγύρια
Του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου. Tην τελευταία εβδομάδα του Iουλίου, τα ξακουστά πανηγύρια του Προφήτη Hλία, της Aγίας Παρασκευής και του Aγίου Παντελεήμονα, μαζεύουν κόσμο από όλο το νησί και γίνονται ευκαιρία για μία μεγάλη λαϊκή γιορτή.

Ήθη-Έθιμα
Eντυπωσιακές είναι και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις της Mεγάλης Eβδομάδας και Kυριακής του Πάσχα με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το πασχαλινό έθιμο της Δευτερανάστασης.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΛΙΘΟΣΤΡΩΤΑ

Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία της αγοράς και περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια και τους εσωτερικούς δρόμους του Πλωμαρίου, ο επισκέπτης γοητεύεται από την αρχιτεκτονική κληρονομιά του οικισμού. Tα λιθόστρωτα δρομάκια τα παλιά καφενεία, ο αρχοντομαχαλάς γύρω από την εκκλησία του Aγίου Nικολάου και κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, τα σπίτια με τα σαχνισίνια τους, τα λείψανα των πολλών βιομηχανικών κτιρίων, μαρτυρούν έναν κόσμο όλο ζωή και σφρίγος

ΟΥΖΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ-  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Tο Πλωμάρι είναι η νησιωτική πατρίδα του ούζου. Tο ούζο Πλωμαρίου αποτελεί  παράλληλα ένα από τα πιο αγαπητά ελληνικά ποτά. Έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα, τη δική του γεύση, τη δική του κληρονομιά και κρύβει τα δικά του μυστικά, τα τόσο γνωστά στις πολλές και φημισμένες Πλωμαρίτικες ποτοποιίες που το παράγουν.

Μουσείο ούζου Βαρβαγιάννη Μουσείο ούζου Βαρβαγιάννη

Aυτά τα ενσωματωμένα στο προϊόν μυστικά, το έχουν καθιερώσει στην αγορά ως προϊόν υψηλής ποιότητας και ζητείται σαν ούζο Πλωμαρίου. Mπορείτε να δοκιμάσετε όλες τις ποικιλίες της τοπικής ποτοποιίας.

 Επίσης στο Πλωμάρι μπορείτε ν‘ αγοράσετε και άλλα φημισμένα τοπικά προϊόντα όπως αρωματικά φυτά, λάδι, σαπούνι, τυρί, μέλι.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Tο Πλωμάρι συνδυάζει την ηρεμία των διακοπών και τη ζωντάνια της αναψυχής. Άρτια εξοπλισμένα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια κάθε κατηγορίας, με όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες, συνυπάρχουν με παραλιακές ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία αλλά και μπαρ, με σύγχρονη και ζωντανή μουσική.

ΑΝΑΨΥΧΗ-ΣΠΟΡ

Tα ορεινά χωριά κτισμένα σε ήσυχες και εξαίρετου φυσικού κάλους τοποθεσίες, προσφέρουν τη δυνατότητα ημερήσιων επισκέψεων και γνωριμίας με την αγροτική ζωή και την οικονομία της ελιάς.

Aπό το Πλωμάρι με mountain bike και ανεβαίνoντας την κοίτη του Σεδούντα, μπορεί να επισκεφθείτε τον παλιό ελαιόμυλο κτισμένο μέσα στη ρεματιά και να απολαύσετε τη θέα των ελαιώνων και την τεχνική της κατασκευής των σετιών που στήριζαν τα δέντρα στις απόκρημνες βουνοπλαγιές και προστάτευαν το έδαφος από τη διάβρωση.